Είναι επιβεβλημένο στις μέρες μας λόγω οικονομικής κρίσης να ξαναζεσταίνουμε φαγητό προηγούμενης ημέρας που μας έχει περισσέψει ή να αξιοποιούμε τα περισσεύματα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όμως ότι από την κατανάλωση ξαναζεσταμένου ρυζιού μπορεί να προκληθεί τροφική δηλητηρίαση.
Ωστόσο, δεν είναι η αναθέρμανση που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος που το ρύζι έχει αποθηκευτεί πριν ξαναζεσταθεί. Το άψητο ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια του Bacillus cereus, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Όταν το ρύζι μαγειρεύεται, μερικά από τα σπόρια αυτά μπορεί να επιβιώσουν. Εάν το ρύζι αφεθεί αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια θα πολλαπλασιαστούν και μπορεί να παράγουν τοξίνες (δηλητήρια), που προκαλούν εμετό ή διάρροια. Όσο περισσότερο αφήνετε το μαγειρεμένο ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι τα βακτήρια και οι τοξίνες να το κάνουν ακατάλληλο προς κατανάλωση.
Αν καταναλώσετε ρύζι με βακτήρια θα αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης δηλαδή εμετό ή διάρροια από 1-5 ώρες αργότερα. Τα συμπτώματα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπια και δεν διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες.
- Ιδανικά σερβίρετε το ρύζι αμέσως μετά το μαγείρεμα
- Εάν αυτό είναι αδύνατον, βάλτε το ρύζι στο ψυγείο μετά από μία ώρα ή αμέσως μόλις κρυώσει.
- Κρατήστε το ρύζι στο ψυγείο για μία ημέρα το πολύ.
- Πάντα να ζεσταίνετε μέχρι το σημείο που θα βγάζει καυτό ατμό.
- Απαγορεύεται να το αναθερμάνουμε περισσότερο από μία φορά.
invitromagazine.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου